Folk belånar sig även på helgen

Det svenska skuldsamhället fortsätter att växa. Det kanske mest bidragande faktorn till att det svenska hushållens skuldsättning ökar är de ökade bostadspriserna som nått väldigt höga nivåer.

Bostadspriserna har alltid gått uppåt och har varit en del i utvecklingen av det moderna samhället och det finns många naturliga anledningar till varför de ökar och ökat snabbare än inflationen. Däremot finns det även flera orsaker som ökat bostadspriserna som möjligtvis är temporära och som snabbt kan få marknaden att svänga.

Hur som helst verkar det som att belåningen av hushållen fortsätter och idag är det inte konstigt att man lånar pengar för att shoppa kläder, gå på konsert eller för att resa utomlands en vecka på sommaren. Vi belånar oss generellt sätt mer och mer och färre väljer att spara till det man vill ha. En utveckling som kan vara väldigt farlig.

Smslån slog igenom kraftigt för ett antal år sedan och dessa lån tillsammans med andra mikrolån och krediter har gjort det väldigt enkelt för många svenskar att skuldsätta sig. Det går snabbt att få pengar vilket betyder att man kan ta spontana beslut för att snabbt fylla på sin månadskassa på bekostnad av framtida månader. För många är detta kanske inte något stort problem men för andra kan det vara direkt skadligt för ekonomin vilket även visas åter och åter igen i TV-programmet Lyxfällan.

Både smslån och snabblån har kommit till en nivå där du kan ansöka om lån på helgen och helgdagar för att bara minuter senare ha pengarna på ditt bankkonto. Du skulle teoretiskt kunna vara ganska alkoholpåverkad, inse att ditt bankkonto har slut på pengar bara för att kanske 15-20 minuter senare ha fyllt på kontot med flera tusen kronor.

Som tur är finns där ångerrätt på lån så man kan ju lösa det i efterhand om det skulle sluta med att man tar ett lån man ångrar. Men det är inte helt utan konsekvenser och har man redan använt pengarna man fick utbetalt så kanske man inte ens kan ångra det eftersom det skulle kräva att man betalar tillbaka det man fått.

Helglån med direkta utbetalningar gör det möjligt för många människor att spontant vara med på aktiviteter och shopping som man normalt sätt hade varit tvungen att tacka nej till på grund av sin ekonomi. På ett sätt tillför detta frihet för de som kan sköta det på rätt sätt. Det är kanske inget fel att låna pengar till en resa om man tillhör de som kan betala av det med nästkommande månadslön men alla har inte den möjligheten.

De senaste åren har skärpta regler införts på snabblåneföretagen och de som tillhandahåller smslån. Förra året tittade regeringen på möjligheten att införa ett räntetak på dessa lån för att även på så sätt eliminera diverse problem.

Hur mycket ansvar ska vi lägga på individerna, på låneföretagen och på regeringen. Helst vill man ha en bra marknad utan känsla av överstatlighet.

Källor:


maj 5th, 2017 by admin

Tips – Extra sovplatser till gäster

Har du någon gång haft gäster som sovit över hos dig så känner du nog till problemet med att erbjuda bra sovplatser.

Normalt sätt är gäster inte kräsna och att endast övernatta en natt brukar inte innebära för stora krav på sängplatsen, men hur kan du göra för att kunna bistå med detta? Det är inte säkert man vill att de sover i en soffa och man kanske inte har plats till extrasängar.

Hopfällbara sängar

En modell från Jysk

Har man ett extra sovrum som bara står där så kanske man har möjligheten att tillhandahållen en riktig permanent säng som gäster kan använda vid behov. Detta är dock få förunnat utan alternativet brukar vara att man ha hopfällbara sängar som man kan förvara i klädkammare, förrådet eller på liknande platser och då hämta de ifall gäster har behov av det (vilket kanske inte är så många gånger per år).

Hopfällbara sängar brukar ha en ganska tunn madrass och fungerar oftast bäst för barn. Vuxna sover generellt sätt dåligt i dessa även om en natt kan fungera bra.

Bäddsoffa

Bäddsoffa är ett populärt alternativ för att kunna tillhandahålla sovplatser till gäster. Speciellt i TV-rum eller i sommarstugor blir bäddsoffan lätt ett självklart alternativ.

Det finns väldigt många olika bäddsoffor att välja mellan och hur de görs om till sängplats skiljer sig mycket. Det har även förekommit att studenter i sin lilla lägenhet valt att han en bäddsoffa av just denna anledning. Det blir enkelt för släkt och vänner att sova över vid behov.

Bäddfåtölj

En möbel som många inte känner till men som faktiskt är extremt praktisk ur många perspektiv är just bäddfåtöljen. En bäddfåtölj fungerar på samma sätt som en bäddsoffa gör på det sättet att man gör om sittplatsen till sängplats.

Skillnaden blir såklart att där en bäddsoffa i vissa faller ger sovplats till två personer så ger bäddfåtöljen endast sovplats till en person. Men en fåtölj är en mycket smidigare möbel att placera i ett rum och därför väljer många bäddfåtöljen som extra alternativ för just detta.

Bäddfåtöljen är mycket lättare att få in i ett extrarum man har hemma som t.ex. ett hemmakontor, i vardagsrummet bredvid soffan eller någon av barnens rum. Två bäddfåtöljer är också ofta mycket lättare att möblera med än vad en bäddsoffa är. Föreställ dig ett rum som ni har över och du placerar bäddfåtöljerna i hörnet av rummet med ett litet bord närmst hörnet och bäddfåtöljerna sidan om. Det bildar en perfekt liten läshörna, tar upp liten del av rummet men ger ändå två sovplatser vid behov.

Madrasser

Ett annat alternativ är att bara tillhandahålla madrasser. Uppblåsbara är såklart lättast här men även vanliga madrasser att rulla ut kan vara ett alternativ. Dessa behöver knappast någon djupare förklaring och du kan hitta helt okej uppblåsbara varianter på många billigare varuhus som t.ex. Jysk.


mars 24th, 2017 by admin

Vägglampor utomhus med solceller för bättre miljö

tradgardsbelysning-solceller

Vägglampor som monteras utomhus är en trevlig detalj att ha på sitt hus och i trädgården för att lysa upp mörka kvällar. Men ofta står de på när det inte behövs och det kan vara svårt att reglera dem på ett sätt så att det blir bra.

Att ha lampor som står på när det inte behövs är såklart dåligt för miljön och det är lätt att man glömmer ljuset på om det är utomhus. Det finns lite olika lösningar för detta där t.ex. en timer styr så lampan endast lyser från t.ex. 17-03 och är resten av dygnet avstängd oavsett om man satt på ljuset eller ej.

Den bästa lösningen är däremot att montera vägglampor utomhus med solceller. Även i mörka Sverige på vinterhalvåret så fungerar dessa modeller väldigt bra och de fungerar på så sätt att under dagen när det är ljust så laddas ett batteri upp av solceller och när mörkret kommer så tänds lampan och ger ljus i omgivningen. Även om inte lampan skulle kunna vara på hela natten så räcker det ofta väldigt långt och ger ett behagligt ljus i trädgården.

Det är ofta under vinterhalvåret som man faktiskt behöver detta och det är också då elen är som dyrast. Om man funderar på att köpa vägglampor att ha utomhus, ta då en titt på de med solceller och även om det inte skulle passa överallt så kanske det är exakt rätt på något ställe.

Utomhusbelysning som drivs av solceller är ett väldigt bra och använder helt enkelt inte onödig el.


december 12th, 2016 by admin

Trump blir president – katastrof för miljön?

donald-trump

Trump vann lite lagom förvånande presidentvalet i USA och det är väl knappat någon som missat detta så här lite mer än ett dygn senare.

Tidningarna i Sverige och runt om i världen har ju inte varit sena med att dra igång och berätta om hur osäkert läge det nu kommer bli med allt ifrån miljö till nationens säkerhet.

Vad Trump sagt om den globala uppvärmningen och hans ointresse i miljöfrågor är givetvis något som skrämmer. Världen behöver hela tiden jobba mot att bli bättre och vi har inte hur lång tid på oss som helst att fixa det. USA som är ett land som förbrukar mest resurser per invånare är ett land som måste visa vägen för fattigare länder som ska ta efter.

Så om Trump står fast vid sina åsikter (vilket man såklart inte vet) så kan det absolut bli problematiska år framöver. Men det gäller att ge honom en chans även om man såklart undrar om man klarar av det.


november 10th, 2016 by admin

Miljö och säkerhet för våningssängar

Våningssängar-säkerhet-och-miljö

När det kommer till miljöfrågor ligger Centerpartiet långt fram med många bra förslag. Det är heller inte konstigt att Centerpartiet väljer att aktivt jobba med miljöfrågor både på nationell nivå men även nere i EU.

Säkerhet kring produkter som tillverkas är något som ofta bedrivs på EU-nivå som på så sätt kan reglera produkter för ett stort antal länder. Dels ökar de säkerheten och dels blir det lättare för företag att ta fram produkter som slipper specialtillverkas för olika länder, i alla fall inte på samma sätt som om EU inte tagit besluten i dessa frågor.

Våningssängar är ett typexempel på en produkt där både miljö och säkerhet är väldigt viktigt. Det finns ett stort antal våningssängar som tillverkas och säljs online. Många är tillverkade av olika Europeiska företag och som alla tar hänsyn till de regler som finns.

En våningssäng är en säng som har minst två bäddar staplade på höjden för att utnyttja golvytan mer effektivt. Det är populära sängar i så väl barnrum som i sommarstugor och varje år säljs det tusentals våningssängar bara i Sverige. En våningssäng måste dock följa vissa EU-direktiv och de bör även vara tillverkade i material som anpassade för sängar och målade i godkända färger.

Det finns alltså en hel del att tänka på vid tillverkning av en våningssäng och något som du som köpare också måste kunna lita på. Den övre bädden t.ex. måste ha skyddande sidor som gör att man inte kan trilla av. Ramen behöver inte täcka hela långsidan så det är okej med modeller som lämnar lite utrymme för stegen. Det viktiga är att något stort tar emot om man i sömnen rullar utåt. Fallskador från våningssängar kan vara riktigt allvarliga både för vuxna som barn.

Något annat som är viktig är avstånden mellan reglar. Det får inte vara så stort att man kan trycka in ett huvud och fastna då våningssängar just ofta användas av barn.

Materialet i våningssängen måste vara noggrant valt och stabiliteten av en våningssäng är också viktig. Den ska tåla hårt slitage och ändå kännas stabil då barn som kommer upp i åren mycket väl kan få för sig att klättra på sidan och leka i sängen på ett sätt som tillverkaren har svårt att sätta sig in i.

Det är inga lätta frågor att ta beslut i och våningssängar är bara en av en uppsjö av produktkategorier som behöver regleras. Något som kan vara värt att tänka på innan man kritiserar EU allt för hårt. Där finns två sidor av varje mynt så att säga.


oktober 26th, 2015 by admin

DÖ borta och kovändning kommer en efter en

Det var precis så att Löfven fick igenom sin budget innan DÖ sprack då Kristdemokraterna (KD) valde att rösta för att direkt ta ett aktivt avstånd från DÖ och inte längre stödja denna överenskommelse. De andra Allianspartierna som länge skyddat DÖ var snabba med att säga att de nu endast kan se överenskommelsen som bruten eftersom ett parti lämnat och därför gäller den inte alls längre.

Löfven var givetvis inte sen med att hänga läpp och tyckte att det var mycket dåligt av partierna att inte stå fast vid överenskommelsen som skulle gälla fram till valet 2022, alltså två mandatperioder. Det är inte utan att man himlar med ögonen när någon skriker svek när han själv svikit vallöfte efter vallöfte till en grad att man förväntar sig det.

Centerpartiet känns ändå som ett av de partierna som försvaret DÖ hårdast och det är väl på gott och ont. Men jag kan inte sluta fundera över om hela KD-utspelet var planerat från Alliansens sida. De insåg kanske att KD:s stämma låg nära till hands och att där fanns ett stort tryck på att lämna DÖ. Partiledarna Ebba Busch Thor agerade givetvis för att stå fast vid DÖ eftersom överenskommelsen från början var en uppgörelse mellan partiledarna (även om det var företrädaren Hägglund som ingick i den).

Det jag undrar här är om inte allting var ett enda stort teaterspel där hon egentligen ville lämna DÖ också men genom att spela den rollen framstod det hela mer annorlunda och att det inte var Alliansen utan KD som ville detta. KD blev i mångas ögon ändå hjältar (i alla fall på den högra sidan) och det gynnar partiet och Alliansen fick lämna en överenskommelse de aldrig från början skulle ingått.

Nu står vi inför FÖ (Flyktingöverenskommelsen) men jag tycker det hela mest är ett spektakel för att hålla SD borta från inflytande i frågorna. Man kan tycka som man vill här men SD är ändå inte stora nog att få igenom något som de andra partierna inte vill, även om de skulle bli tungan på vågen i dessa frågor lär inte förslagen som riksdagen röstar igenom vara ”rasistiska” då det krävs att nästan ett helt annat block stödjer det.

Ett problem idag är att väljare ser smutsen som kommer fram vid tö. Detta gör att lögner som tidigare lagts fram nu måste avslöjas. Flyktingpolitik, Invandringspolitik och kanske framför allt integrationspolitik är ett hett ämne nu. Det är ingen tvekan om att den mängden flyktingar som kommer till Sverige just nu är ohållbar i längden. Bara på ett år skulle vi ta emot runt 600-700 tusen invandrare. De kostnader som detta bidrar med skulle i min mening kunna få Sverige på fall. Kombinera detta med att vi har en bostadsbrist och en bostadsbubbla så kan fallet bli enormt hårt. Det är heller inte så att andra länder inte varnar oss då även våra grannländer anser att vi är lite väl generösa.

Så vad är det då för smutsigt som kommer fram? Lögner som att invandring bara berikar Sverige och att vi tjänar mer på det än vad det kostar. Invandring påstås också vara ett måste för Sverige. Båda dessa påståenden kan vara sanna men det beror på hur politiken bakom ser ut och det är också väldigt generella påståenden. Givetvis är invandring till ett land bra och även om det kanske inte är ett ”måste” så berikar det garanterat landet och man gynnas av det. Men ju större kulturskillnader det är på landets befolkning och de som invandrar ju längre integrationsprocess bör man räkna med. Om invandringen består av anhöriginvandring och flyktingar från länder med låg utbildningsnivå så blir det främst en belastning för landet rent ekonomiskt de närmsta decennierna. Det är inte så konstigt då det tar längre tid för dem att komma ”ikapp” och sedan få jobb så de kan börja ge tillbaka till landet.

Det är ingen slump att Löfven & Co nu helt svängt i något t.ex. SD tryckt på väldigt länge: att de som nekas asyl ska lämna landet. Idag har vi t.ex. politik som ger dessa gratis tandvård m.m. Detta har klubbats igenom under en tid när vi ansåg att det var synd om dem. Nu helt plötsligt ska de ut ur landet.

Jag tror vi lever i en tid där politikerna på kort sikt kan komma undan med förnekelser och lögner men vill man vinna väljare på lång sikt så gäller det att spela med öppna kort och mer transparens. Det är när väljarna känner sig missnöjda och lurade som de också är beredda att missnöjesrösta och i ärlighetens namn varför skulle man inte det? Man blir lovad massa om block X kommer till makten och efteråt får man fingret och bilden av maktgalna personer som säger vad som helst bara de blir folkvalda.

 


oktober 26th, 2015 by admin

Hyrbil – Ett miljövänligare val för många

hyrbil-miljö

Det är ingen hemlighet att Centerpartiet är ett riksdagsparti med ett stort fokus på miljö. Även om de är en del av Alliansen tillsammans med Nya Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna så är de ett väldigt centralt parti som möjligtvis trillar strax åt höger.

Centerpartiet har länge varit ett parti för de som inte bor centralt och som har behov av att transportera sig ibland ganska långa sträcker varje dag. Detta har gjort dem till en viss motståndare för högre skatter när det kommer till vägskatt, bilar och bensin.

För de som bor centralt i Stockholm och som har familj och vänner där så är kanske inte en bil ett måste, men för de flesta svenskar är det ändå något som är ett måste. Däremot finns det många hushåll som pendlar till jobbet med benen, cykel, buss och/eller tåg. För dessa människor är en egen bil som står i garaget kanske inget måste. Det är förmodligen en stor grupp människor som skulle klara stora delar av vardagen utan just bil men som ändå har en för de tillfällen det blir ett måste.

Att ansluta sig till en bilpool har länge varit ett alternativ men det är ändå något som inte slagit igenom på tillräckligt stor front. Något som däremot blir allt mer populärt är att använda sig av hyrbil för de tillfällen man verkligen behöver bil.

Priserna på hyrbilar har sjunkit kraftigt under de senaste åren och de är något som även bekräftas om du söker på Hyrbilguiden.se. Detta har i sin tur öppnat möjligheterna för många hushåll att istället vända sig till uthyrningsfirma av bilar vid de tillfällen som de verkligen behöver en.

Det kan vara så enkelt som att man behöver en hyrbil för en veckas semester på sommaren och ytterligare två gånger för att hälsa på någon släkting som bor lite dumt till för att buss eller tåg ska vara ett alternativ. Pengarna man sparar på att vid dessa tillfällen använda sig av en hyrbil istället för att äga en egen bil är väldigt stor. Oftast betalar du ett fast pris för hyrbilen där fria kilometer ingår. Det enda du behöver göra är att lämna tillbaka hyrbilen med full tank.

Hur kan en hyrbil vara miljövänligare?

Om man nu ändå använder en bil när man behöver en, hur kan det då vara mer miljövänligt än att äga en egen bil? Det finns egentligen tre förklaringar till detta och även om inte alla passar in i alla situationer så blir hyrbilen ändå mer miljövänlig överlag.

Här är anledningarna som gör hyrbilen mer miljövänlig:

  • Hyrbilar har oftast en kortare livslängd och byts ut mot nyare bilar med ny teknik. Detta medför lägre utsläpp tack vare bättre motorer.
  • Om du inte äger en egen bil så vänder du dig endast till hyrbilen när du verkligen behöver den. Det är en stor risk att ens egna bil hade använts oftare och således bidrar till mer utsläpp.
  • En hyrbil används av flera och därmed behövs det tillverkas färre bilar som förbrukar färre naturresurser som för eller senare måste återanvändas.

mars 20th, 2015 by admin

Centerpartiet saknar utländska ledamöter

Sveriges-Riksdag

För ett par dagar sedan publicerades det uppgifter om andel utrikesfödda bland ledamöterna hos respektive parti i Riksdagen. Jag kan tycka att dessa typer av siffror ofta är ganska meningslösa att titta på men samtidigt bör de heller inte sticka ut för mycket för något parti.

Vänsterpartiet är det parti som har flest ledamöter med utländsk bakgrund med 23,8%. Det var kanske inte någon överraskning och inte heller var det någon överraskning att Sverigedemokraterna har ett lågt värde på 4,1%.

Sverigedemokraterna är dock inte ”sämst” i frågan utan Centerpartiet har inte en enda med utländsk bakgrund. Det är inte den typen av marknadsföring som Centern önskar eftersom klimatet i frågan är ganska hett.

Det är egentligen inte så konstigt att andel med utländsk bakgrund är färre än om man ser till hela Sveriges befolkning. Det tar ofta tid att lära sig språket och komma in i ett nytt samhälle på riktigt och att vända sig till politiken är kanske inte det första man gör.

Det kanske hade varit mer intressant att titta på hela partiet i så väl riksdagen men även i kommuner, eller i alla fall i de största kommunerna.

Källa: di.se


mars 19th, 2015 by admin

Elektroniska körjournaler nästan ett måste

elektronisk körjournalAtt föra en körjournal har länge varit ett måste för att kunna få tillbaka pengar utan att Skatteverket säger stopp. Tidigare skrevs dessa förhand där man antecknade sträcka och mätarställning i fordonet förhand i en journal, men nu har elektroniska körjournaler tagit över mer och mer.

En elektronisk körjournal som på elektroniskkörjournal.se är egentligen en ganska liten apparat som du har med dig i bilen. Antingen så följer det med en display och knappar som du hanterar den med eller så kopplar du din telefon med tillhörande mjukvara och styr den elektroniska körjournalen på det sättet.

För att en körjournal ska vara godkänd av Skatteverket krävs det att den uppfyller ett antal punkter. På länken ovan hittar du mer information om detta vad som krävs. Lagar och krav kan skilja sig från land till land så var försiktig med att beställa en körjournal från utlandet om du tänkt använda den i Sverige för att i ett senare skede göra avdrag för drivmedel eller fordon.

En elektronisk körjournal är mycket enklare att hantera då den kopplas direkt till fordonet och du men några få enkla knapptryckningar kan markera om det är en privat resa eller en i tjänsten. Om du kör med din bil i tjänsten och ofta kör tungt lastad eller med t.ex. släp så kan det vara smart om din elektroniska körjournal kan mäta bränsleförbrukningen så du får ett rättvist värde att gå på.


februari 13th, 2015 by admin

Hur jag hittade en bra pepparkvarn

Bra pepparkvarnUnder många år förundrades jag över hur dåliga många pepparkvarnar var och jag gick igenom ett flertal under denna tid. Jag tycker det är mycket snyggare att använda sig av en riktig kvarn snarare än att ställa fram ett kärl med färdigmalen peppar. Dels är det känslan som återges när man själv maler pepparn över maten, men det är även design och andra intryck.

De första två pepparkvarnarna jag hade minns jag inte var jag köpte dem, men det är inte omöjligt att någon av dem var köpt på typ IKEA eller liknande. Den ena fick problem med mekaniken och blev extremt trög efter ett tag. Men det gick liksom inte att öppna upp den och försöka laga problemet utan att förstöra höljet utanför, så det var bara att kasta.

Den tredje pepparkvarnen var inte heller så bra som jag önskat. Den köpte jag på DUKA om jag inte minns fel. I princip hände samma sak med den. Mekaniken gick sönder till den grad att den inte alls gick att vrida om längre. Jag vet vad ni tänker, det är inte normalt att förbruka så många kvarnar så det måste vara mitt handhavandes fel, men så är det inte!

Min fjärde pepparkvarn köpte jag på Cervera, men där sprack hela pepparkvarnen efter några månader. Gick till Cervera och de sa att det var vanligt så de ersatte med en ny utan behov att visa upp kvitto. I väntan på att denna också skulle ge upp och spricka så var jag på kalas hos min morbror som hade en sjukt snygg pepparkvarn som jag var tvungen att fråga om. De hade haft den i flera år och efter alla mina problem trodde jag knappt på dem. De sa att de också gått igenom ett par kvarnar och att denna var den bästa de hade provat.

Några månader sedan sprack den från Cervera igen på liknande sätt. Denna gången hade jag väl haft den ett år eller så. Bättre än första gången men inte bra nog. Beslutet var nu enkelt och jag valde att prova samma bra pepparkvarn som min morbror haft. Om han haft tur eller ej var upp till bevis så jag beställde pepparkvarnen från Culina.se som snabbt levererade hem ett exemplar till mig.

Nu snart ett år senare finns där inga tecken på att den skulle vara sliten eller börja ge upp. Jag kan inte annat än hoppas att min håller flera år, vilket den borde. Jag använder den nästan dagligen i matlagning och de står ofta på bordet för de som önskar lite mer tryck i maten. Det ska inte vara för mycket begärt att kräva att de håller i några år i alla fall.


februari 9th, 2015 by admin