Djurens rätt och val av produkter

Djurrätt är ett hett ämne och även en politisk fråga som ofta hamnar lite i skymundan tyvärr. Det är ett känsligt ämne som förmodligen är en av orsakerna till att ämnet på politisk nivå undviks även om vissa frågor och områden är mer självklara än andra.

Det är t.ex. mycket lättare att prata om djurrätt inom lantbruk och hur de ska leva fram till slakt än att prata om djurrätt när det kommer till tester för medicin och andra känsligare ämnen. Anledningen är att vi har ätit kött under så lång tid vilket gör att diskussionen sällan handlar om man ska äta kött eller ej utan bara om att göra det bättre för djuren och minska miljöpåverkan.

Testa produkter och medicin på djur är också ett känsligt ämne. Här skiljer det sig känslomässigt i debatten mellan vad för tester och vad för djur det är. Generellt kan man säga att människor har större tolerans av tester på möss och råttor än på djur som uppfattas som söta som t.ex. kaniner.

Det finns en hel del företag som utför tester på djur och som gör det i andra länder och där man kan komma undan med annan typ av behandling. Det finns t.ex. en lista med företag som testar på djur men som inte gör det enligt en princip som är bra och rättvist för djuren.

Vill man ta ställning och skapa förändring utanför den politiska debatten kan man undvika företag som inte försöker göra det så bra som möjligt på denna front. Det är ett sätt att tvinga företag till angling utan att införa nya lagar och det bästa sättet för folket att visa sin egentliga makt. Ofta räcker det med att så lite som 10-15% av befolkningen blir medvetna för att företagen ska börja justera sig då intäktsbortfallet blir för stort och risken för dålig PR ökar lavinartat.

När det kommer till djurrätt i Sverige har vi kommit långt även om det finns mycket kvar att önska. Att välja att äta vegetariskt är ett bra sätt att båda värna om djurrätten men även om miljön och i vissa fall även sin hälsa.

Att gå från att äta kött till vegetariskt kan vara en svår omställning då mycket av ens matlagning kräver nytänk. Det är ofta på denna punkt som många faller och till sist inte orkar länge då det känns för omständligt att förändra sig.

Vill man börja äta vegetariskt kan ett smart sätt vara att prova vegetariska matkassar under några veckor eller en ännu hellre några månader. Du kommer under en tid spara tid och slippa shoppa, få recepten och råvarorna levererade till dig i utbyte mot en något högre kostnad än om du handlat själv. Men det är en lite kostnad som har många fördelar och som hjälper dig in i bättre och nyare vanor.