Så fixar du den perfekta jobbansökan

CV och personliga brev ger jobb

Söka jobb kan i vissa fall vara lätt medan man i andra fall måste konkurrera med hundratals andra ansökningar. Om du på förhand vet att ett jobb kommer få många ansökningar så är det viktigt att sticka ut så du inte bara blir ”en i mängden”.

Även om konkurrensen är låg så kommer en bra ansökan att innebära att du har en större chans att få jobbet. Det finns en del tips på hur du förbättrar dina chanser och här går vi igenom några av dem lite snabbt.

Din jobbansökan kommer innehålla ett CV och ett personligt brev. CV berättar om dina meriter och erfarenheter där utbildning, tidigare jobb, praktiker och kanske färdigheter listas. Ett personligt brev ska presentera dig på ett mer personligt sätt, visa varför du platsar för jobbet och att förmedla att du är driven och trevlig person.

Vanliga misstag med CV är att man lägger in för mycket information och tar med arbeten som inte har någon betydelse för jobbet man söker. Har man tidigare haft 2 anställningar som är relevanta till jobbet man söker så behöver man inte lista att man även plockat jordgubbar på sommaren. Har man dock inga jobb att lista så kan beroende på ålder sådana erfarenheter faktiskt vara aktuellt.

Man kan väl säga att det kan vara aktuellt att lista de tre senaste anställningarna men inte mer. Detsamma gäller utbildningar då din gymnasieutbildning blir ganska meningslös om du har en bra eftergymnasieutbildning. Undantaget kan vara för att bekräfta att du har t.ex. bra språkkunskaper eller något annat som har betydelse för tjänsten du söker.

Ett personligt brev kan även den innehålla för mycket detaljer men här är det även vanligt att man inte lägger in tillräckligt mycket detaljer också.

Om du vill se exempel och mallar på både CV och personliga brev så ta en titt på denna hemsida som har en mängd material som kan inspirera dig.